Mezitli Belediyesi, Meclis Salonu’nda, 16-17 Ekim 2010 tarihinde, İlk öğretim öğretmenlerine ve Eğitim
Fakültesi, son sınıf öğrencilerine yönelik, Demokratik ve Eşitliğe Dayalı Çocuk Eğitimi Semineri yapıldı. Seminer İstanbul Mülkiyeliler Birliği ile ortaklaşa düzenlendi. Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım seminerin açılışını gerçekleştirdiler. Seminerde İsveç’ten katılımcılar da yer aldılar.
Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu: Mezitli’de yapılan böylesi bir etkinliğin önemli olduğunu vurguladı, “Kadın erkek eşitliğine ve katılımcılara katkı sağlayacağını” belirtti.
Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım açılış konuşmasında şunları söyledi: “ Bugün ve yarın devam edecek seminer, çocuklarımıza verilecek eğitim hakkında, hem demokratikleşmemiz de hem de, eşit bir pencereden bakarak çağdaşlaşmamızda önemli yere sahip olacak, kentimizde bu tür seminerlerin yapılması beni onurlandırdı, çok değerli arkadaşlarımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
İlk sunumu politikacı, yazar Hüseyin Ergün yaptı. Hüseyin Ergün eğitim sisteminin, demokrasinin önemini tarihsel perspektif içerisinde, güncel konulardan örneklerle açıkladı. İlk çağlarda görülen demokrasi kavramı ile günümüzdeki demokrasi anlayışı hakkında katılımcılara bilgi verdi.
MEB Talim Terbiye Kurulu’ndan gelen Himmet Güven, saydam eşliğinde MEB Talim Terbiye Kurulu’nun çalışmalarını anlattı, soruları yanıtladı. Talim Terbiye Kurulu’dan cinsiyet eşitliği hakkında bilgi sunarken, Talim Terbiye Kurulu’nun yapılanmasından bahsederken, çocuklara verilecek disiplinler arası eğitimin önemine değindi, özellikle Sosyal Bilgiler Kitapları’nda disiplinler arası ilişkinin –felsefe sosyoloji, tarih vb. bilimler arası ilişki- daha fazla yer alabileceğini söyledi. Cinsiyet eşitliğine eğitim kitaplarında önem verdiklerini belirten Himmet Güven, katılımcıların sorularını yanıtladıktan sonra sunumu sona erdi.
Gülseren Engström sunumunu anlatırken, Çocuk Psikolojisi, gazetecilik yurt dışı deneyimiyle, sunumun en ilgi çekici konuklarındandı. Gülseren Engström, İsveç’de de cinsiyet eşitliğinin aşılması için oldukça çaba sarfedildiğini, hümanist bir anlayışla bakmak gerekirse, insanların benzer sorunlar yaşadığını anlattı. Engström, ikinci gün gösterilen yönetmenliğini yaptığı belgeselle, Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin eğitimle birlikte aşılabileceğini izleyicilere sundu.
Birinci günün son konuğu, Dr. Oğuz Demirsoy Yaşam Koçluğu hakkındaki sunumunda, Yaşam Koçluğu’nun popüler kültürün içerisinde yer almasından, öneminin gözden kaçtığına değindi. Ancak ciddi bir birikimle Yaşam Koçu olunabileceğini söyledi. Birinci gün oturumu ünlü yazar, Uzun Çorap Pippi’den de tanıdığımız Astrid Lindgren hakkındaki bir belgeselle sona erdi.
İkinci gün İsveç’ten gelen, İsveç Kadın Eğitim ve İletişim Örgütü Başkanı (Ordförande NRC) Marie Thorstensson İsveç’te yaptıkları çalışmaları anlattı. Marie Thorstensson yaptıkları çalışmalara projeyle başladıklarını, zamanla projelerinin öneminin fark edildiğini, devlet desteğiyle kurumlaştıklarını, kadın hakları konusunda İsveç’te önemli söze sahip olduklarını anlattı. Birgül Sarıoğlu ise veriler çerçevesinde danışman öğretmenliğin önemini anlattı. Verilen her eğitimin öğrenciyi doğru değerlendirmekle yol alacağını söyledi, “sıfır şiddet”le daha iyi öğrenci yetiştirilebilir dedi.
Seminer, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım’ın, katılımcılara sertifika sunmasıyla sona erdi.